Mydland

 

 

Vi er lidenskapelig opptatt av å produsere mat av den beste kvalitet, effektivt og bærekraftig. Vårt fokus på kvalitet er topp prioritert gjennom hele forsyningskjeden fra gård til gaffel. Vårt mantra er "kvalitet gir mersmak"

standard Alle ikoner plansje RGB bokmal

BÆREKRAFT

BÆREKRAFTSRAPPORT MYDLAND 2023

Virksomheten

H. Mydland AS er en autorisert produksjonsbedrift innenfor kjøttindustrien. Bedriften produserer og leverer kjøttprodukter til storhusholdninger, dagligvareforretninger og offentlige institusjoner.
Bedriften er en familiedrevet kjøttbedrift etablert i 1920, lokalisert i Tromsø i egne lokaler.

Vår visjon
Mydland skal være ledende på kjøttprodukter av høy kvalitet og kundens førstevalg.
Vårt oppdrag
Mydland skal være en solid og meningsfull arbeidsplass som skaper kjøttprodukter av høy kvalitet basert på tradisjon og kompetanse.
Våre verdier
Kvalitetsbevisst
Dedikert
Stolt

Bærekraft
Vi kan alle, både små og store bedrifter være problemløsere gjennom bærekraftige forretningsmodeller. Å jobbe med bærekraft er helt avgjørende for alle virksomheter.
En bærekraftig utvikling er å møte dagens behov uten å ødelegge mulighetene til fremtidige generasjoner. 
Arbeidet med å bygge kultur for mer bærekraft samt identifisering av virksomhetens bærekraftmål i henhold til FNs 17 bærekraftmål er igangsatt og forbedret.

Vår bærekraftkultur er en sentral del av bedriftskulturen i Mydland.
Fokusområder i bærekraftarbeidet er produkt, menneskene og styring.
• Vesentlige temaer innenfor sosiale forhold: HMS, lokal verdiskaping, utvikling og opplæring og intern kommunikasjon
• Vesentlige temaer innenfor ansvarlig styring: Etikk, lønnsomhet, strategisk målsetting og trygg mat.
• Vesentlige temaer innenfor klima og miljø: Emballasje og matsvinn

H. Mydland AS etterlever god forretningsskikk gjennom retningslinjer og verdigrunnlag. Selskapet bidrar til å spre nordnorsk matglede og styrke det matfaglige miljøet.

Tradisjoner, kompetanse og kvalitet har alltid vært kjerneverdier for virksomheten, og Mydland er en av landsdelens sterkeste merkevarer.

Lokal kjøttforedling og verdiskaping er viktig for primærprodusenter, arbeidsplasser og matsikkerhet (selvforsyning), og vi ønsker å øke forbrukernes bevissthet og kunnskap om nordnorske kjøttprodukter for å fremme en positivt og bærekraftig utvikling av matproduksjon i nord.

Mydland skal bidra til å ta vare på og videreutvikle kjøttfaglige kompetanse og bidra til gode, utviklende, trygge og lønnsomme arbeidsplasser. Vi har fagfolk i alle produksjonsledd.

Våre kvalitetsprinsipper
H. Mydland skal utvikle, produsere og markedsføre produktet som til enhver tid tilfredsstiller våre kunders forventninger og krav.
Våre produkter skal være i overensstemmelse med de til enhver tid gjeldende spesifikasjoner og beskrivelser, både egne og myndighetenes.
Kvalitetsarbeidet skal bidra til lønnsomhet, og til å skape en arbeidsplass preget av medvirkning, engasjement og trivsel.
Vi skal arbeide etter følgende hovedretningslinjer:
1. Vi skal tilegne oss best mulig markedskunnskap for å tilby de riktige produkter og tjenester, og derved skape tillit i markedet. Trygg mat er vår overordnede målsetning. Systemet skal bygge på HACCP-metodikk («Hazard Analysis and Critical Control Point»)
2. Kvalitet på varer og tjenester skal prege hele organisasjonen og planlegges inn i all vår aktivitet.
3. Produktkvalitet skal gå foran leveringsdyktighet.
4. Alle reklamasjoner, klager og informasjoner fra kunder skal behandles seriøst og raskt. Berettigede reklamasjoner skal alltid imøtekommes.
5. Vi skal kontinuerlig arbeide for å bedre helse miljø og sikkerhet i all vår virksomhet.
6. Vi skal ha et nært og tillitsfullt samarbeid med våre leverandører. Disse skal velges systematisk på grunnlag av kvalitet. Når kvalitetskravene er oppfylt er pris avgjørende.
7. Vårt kvalitetsarbeid skal baseres på systemer som sikrer en kontinuerlig forbedringsprosess. Dette oppnås gjennom delegering av myndighet og stor grad av egenkontroll.
8. Enhver medarbeider er ansvarlig for kvalitet på eget arbeid. Opplærings- og informasjonsvirksomhet skal sikre at alle medarbeidere bidrar til kvalitetsforbedringer, også utenfor eget arbeidsområde.
9. Enhver organisasjonsenhet er ansvarlig for utførelse av egne aktiviteter og at prosedyrer for dette etableres og vedlikeholdes.
10. Matsvindel skal minimeres ved å kun handle med seriøse aktører. Det er vårt ansvar å påse at næringsdeklarasjon stemmer med innholdet på produktene vi produserer.
11. Ledelsen på alle nivåer skal motivere ansatte til å utføre arbeidet slik at kvaliteten kommer i første rekke.

Mattrygghet
Trygg mat krever daglig innsats og kontinuerlig overvåking i hele verdikjeden. Gjennom strenge rutiner, tilsyn, kontroller og systemer for sporbarhet, fra produsent til produkt, skal vi forhindre at vår mat bidrar til matbåren smitte blant mennesker, dyr og planter. I Norge har vi god kontroll på dyrehelsen, noe som gir et godt utgangspunkt for trygg mat. I tillegg er det viktig med god hygiene i hele verdikjeden, for å sikre at maten ikke inneholder uønskede bakterier, parasitter, allergener, kjemiske forurensninger eller fremmedlegemer. For å unngå matforgiftning hjemme på kjøkkenet, er det også viktig at forbruker tilbereder og oppbevarer maten på riktig måte. Rå produkter og produkter som trenger gjennomstekning eller oppvarming, er derfor merket. Å ha god kontroll på mattrygghet, hjelper oss også å redusere tilbakekallinger og tilbaketrekkinger som skaper matsvinn og som ikke minst er kostbare prosesser. Tilbaketrekking innebærer at produktene trekkes tilbake fra distribusjonskjeden, for å hindre at ytterligere produkter kommer ut til forbrukerne. Tilbakekalling er prosedyren som iverksettes når produktet kan ha kommet ut til forbruker, og det er en risiko for at produktene kan være helsefarlige.

Det internasjonale systemet HACCP («Hazard Analysis and Critical Control Point») for fareanalyse og risikovurdering ligger til grunn for vårt arbeid med mattrygghet. Dedikerte HACCP-team utarbeider detaljerte fareanalyser – helt ned på enkeltprosesser og spesifikke bakterietyper. Analysene gir et overblikk over hvilke arbeidspunkter og prosesser som har økt risiko, og som krever særskilt overvåking. Et eksempel på dette er kjernetemperatur i produkter ved varmebehandling, som er avgjørende for å unngå vekst av uønskete bakterier. Et annet eksempel på en slik fare er utilsiktet innblanding av egg i et produkt som skal være fritt for allergener. Mydland stiller de samme strenge kravene til mattrygghet overfor leverandørene våre. Vi har et system for prekvalifisering og godkjenning, og leverandører følges jevnlig opp gjennom revisjoner og krav til dokumentasjon.

Alle ansatte gjennomgår også hygieneopplæring. I tillegg til egne gjennomganger blir vi vurdert av tredjepartsaktører. Industri- og dagligvarekunder sender også jevnlig sine egne revisjonsteam. Sporingsverktøyet Mydland bruker gir oss full sporbarhet helt fra råvaren hos leverandør, gjennom hele vår produksjonsløype, og helt frem til kunden. Mydland gjennomfører sporingsøvelser årlig.
Mydland har ingen tilbakekallinger eller tilbaketrekkinger i 2023.

Progress – Programvare for næringsmiddelindustri
I 2017 gikk Mydland i gang med et pilotprosjekt med BASE IT for å bygge produksjonsstyringssystemet Progress, og målet var å bygge opp et bransjeverktøy for kjøttbransjen..
Systemet samler all relevant informasjon i én løsning som støtter hele verdikjeden – fra mottak til leveranse.
Overordnet er Progress bygget opp rundt tre grunnelementer: kontroll, kommunikasjon og dokumentasjon.
• Full sporing – fra mottak til ekspedering
• Reseptstyring med beregning av næringsinnhold og deklarasjoner, batchstørrelse beregninger mm.
• Merking Fpk/Dpk/Tpk – vi støtter de fleste merker
• Produksjonsplanlegging med datafangst i produksjon – både automatisk og manuell registrering.
• Lagerstyring
• Ekspedering – ordreplukk med 2-veis scannere for rask og feilfri leveranse.

I tillegg har vi et fullverdig, integrert kvalitetssystem som består av:
• Avviksregistrering
• Korrigerende tiltak
• Dokumentstyring
• HACCP modul
• Kurs og sertifisering av ansatte

Progress er i dag et svært godt hjelpemiddel for bedriften å kunne styre og dokumentere kvalitetsarbeidet. Systemet er enkelt i bruk, men samtidig svært omfattende. En av de store fordelene er at produksjonskontroller, prosedyrer, internkontroller, kalibreringer, revisjoner og avvik ligger i et og samme system.

Hva gjør Mydland av spennende tiltak på egen emballasje?
Emballasjen rundt våre produkter er viktig for å opprettholde den gode kvaliteten på maten, beskytte råvarene mot forurensing og bevare holdbarheten. Den skal beskytte mot aromatap, lys og ha oksygen- og vanndampsbarriere. I tillegg skal produktene tåle transport og håndtering. At emballasjen ikke blir ødelagt er kritisk for å unngå matsvinn.
Vår emballasje består i hovedsak av plast og fiber. I dag er det plastemballasje som best ivaretar kvaliteten på mange av våre produkter, på grunn av lav vekt og svært gode beskyttelsesegenskaper. Plast er i mange tilfeller det eneste alternativet, og ofte det rimeligste. Samtidig genererer produksjon av jomfruelig plast klimagasser, og plastemballasje på avveie har negativ påvirkning på naturen.
Å utvinne olje og produsere plastemballasje gir høye CO2 utslipp, derfor må vi sørge for at plasten vi bruker kan brukes igjen. Men plast er også et materiale som det er krevende å gjenvinne, derfor er det ekstra viktig å være bevisst på våre emballasjevalg i hele designprosessen.
• H. Mydland AS er medlem i Grønt Punkt.
• Vi unngår sterke farger så langt det er mulig.
• Lite trykt emballasje.
• Vi unngår bruk av farger som inneholder carbon black.
• Vi utformer emballasjen på en plasseffektiv måte.
• Ikke bruke så mye fyllstoff at det endrer egenvekten til PP og PE fra under 1 til over 1. (Da vil den havne til forbrenning.)
Optimalisere filmtykkelse: Ny teknologi og nye maskiner f.eks dyptrekker har gode forme-egenskaper og vi kan derfor benytte tynnere emballasje, da denne fordeler seg bedre (strekkes jevnere) vi unngår tynne hjørner.
Etiketter: Benytter etiketter som er lette å fjerne, og som dekker mindre enn 60 prosent av emballasjen. Vi søker etter plast-etiketter av samme plastmateriale som filmen vi benytter, lettere gjenvinning.
Gjenvinning: Ta vare på vrakpakker (ved oppstart og tømming av maskin) samt sidestrimmel for renere sortering til gjenvinning.

Redusere unødvendig emballasjebruk: Optimalisere bruk av linjene ved oppstart og avslutning med søkelys på å lage færre vrakpakker.

Resirkulerbar emballasje: Jobber med å teste monofilmer som kan resirkuleres - om disse har gode nok barriæreegenskaper. (vi vil ikke redusere holdbarhet). Investert i ny pakkemaskin(dyptrekker) hvor det er teknisk mulig å benytte monomaterialer.

Barriære og svinn: Mer miljøbelastende å kaste mat enn plast: Om vi må kaste et produkt som er defekt pga. for lite eller dårlig emballasje, utgjør det en mye større klima- og miljøbelastning enn at man bruker litt for mye emballasje til å ivareta det Mydland vil ikke bytte til emballasje som kan påvirke holdbarheten da dette vil gi mere matsvinn. Lengre holdbarhet gir mindre svinn. Redusert matsvinn er god bærekraft.

Emballasjemerking: mål om bedre merking av emballasjen. Mange forbrukere synes det er vanskelig å vite om emballasjen kan resirkuleres eller ikke, og hva den skal kildesorteres som. Ved å merke emballasjen med riktig sorteringsmerke hjelper du forbruker og motiverer til å kildesortere.

Redusert volum for transport: Mydland jobber med å hele tiden forbedre/øke fyllingsgraden i kartong. Reduserer luft i D-pakk og på pall. Gjennomgang og optimalisering av all D-pakk for enda bedre fyllingsgrad i D-pakk samtidig som dette tilpasses pallen enda bedre. Resultatet er at vi reduserer volum på det vi sender, spesielt for produkter som sendes langt vil dette ha effekt. (Ved å utforme emballasjen på en plasseffektiv måte, kan vi spare miljøet for flere trailere på veien. Lettere, mindre og arealeffektiv emballasje har mye å si for hele verdikjeden.)

Matsvinn
En tredel av all mat som produseres når aldri fram til en tallerken. Ifølge hovedrapport 2020: bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn 56, ble det kastet 454 350 tonn mat i Norge i 2020. Dette tilsvarer 84,7 kilo matsvinn per innbygger. Rundt 19 prosent av dette stammer fra matindustrien. Matsvinn er et problem både fra et ressurs- og et miljøperspektiv. Det krever land, vann, energi og arbeidskraft å produsere mat – ressurser som er bortkastet når maten ender i søpla. Matsvinn er også en betydelig kilde til verdens klimagassutslipp, og ifølge til FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) stammer hele åtte prosent av globale utslipp fra matsvinn.
I Mydland er det 3 kilder til matsvinn: Råvaresvinn, feilproduksjoner og planleggingsfeil.
På vårt produksjonsanlegg er matsvinn et av de faste temaene på ukentlige forbedringsmøter. Vi har fallarmer ved transportbåndene, som gjør at færre produkter faller på gulvet. Større grundighet når kjøttet tas ut av kvernene, gjør at mindre går til spille, og avskjær som tidligere er blitt kastet, brukes i andre ferdigmatprodukter. Søkelys på disse områdene og gjennomgang med alle ansatte gjør at å minimere svinn er en del av vår arbeidshverdag.

Avfallshåndtering
H. Mydland AS ønsker å være en miljøbevisst produsent, og ta sitt miljøansvar.
Bedriften er medlem av returselskapet Grønt Punkt Norge. Grønt Punkt et godkjent returselskap som sørger for finansiering av returordningene for emballasjetypene glass, plast, metall, kartong, drikkekartong og bølgepapp.

Avfallet sorteres i fire hovedkategorier på et avfallsrom i løpet av uken og plasseres i merkede, egnede containere/beholdere: papp, plast, restavfall og spesialavfall.
Tromsø Kommune har vedtatt en egen forskrift om fettholdig avløpsvann. H.Mydland AS har fettutskiller for fettholdig avløpsvann.

Miljø
Energiforbruk pr kg produsert vare overvåkes og forbedringsarbeid gjennom energireduserende tiltak og holdningsarbeid er kontinuerlig.
Styret og daglig leder kjenner ikke til noen forhold som skulle medføre at selskapet har forurenset det ytre miljø. Utslipp fra produksjonsanlegget er innenfor de krav myndighetene stiller.

Arbeidsforhold og arbeidsrettigheter
Mydlands medarbeidere er vår viktigste ressurs. Måten vi jobber med å skape en trygg og god arbeidsplass er avgjørende for trivselen til våre medarbeidere.
Mydland skal være en arbeidsplass som legger til rette for god balanse mellom arbeidsliv og familieliv. Vi ønsker å være en trygg og forutsigbar arbeidsplass, der faste stillinger utgjør fundamentet i forretningsdriften. Vi sikrer tilstrekkelig tilgang på faglært arbeidskraft, blant annet gjennom målrettet samarbeid med myndigheter og skoler.
Vi legger vekt på å ivareta og styrke arbeidstakerrettigheter, og oppfordrer til et organisert arbeidsliv gjennom hele verdikjeden vår. Et sentralt premiss for å lykkes på dette området er god dialog og tett samarbeid mellom partene i arbeidslivet, og vi legger stor vekt på godt samarbeid mellom ledelse, ansatte, tillitsvalgte og verneombud.
Bedriften ble godkjent som inkluderende arbeidslivsvirksomhet (IA-virksomhet) fra 30.12.2005. for å redusere frafallet i arbeidslivet. Det handler om godt forebyggende arbeidsmiljø og sykefraværsarbeid, men også om å være tidlig ute med kartlegging, drøfting og kompetanseheving i hele virksomheten. Vi jobber kontinuerlig med å skape et godt fysisk og psykisk arbeidsmiljø, med mulighet for personlig utvikling og livslang læring.
Mydland måler det psykososiale arbeidsmiljøet gjennom en årlig medarbeiderundersøkelse
Gode lønns- og arbeidsforhold er en grunnforutsetning for å sikre en langsiktig og bærekraftig virksomhet. Mydland sin lønnspolicy er at vi skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende. Vi skal ha et moderat lønnsnivå på tvers av konsernet, innenfor de ulike fagområdene og stillingstypene, sett i forhold til arbeidsmarkedet forøvrig.
Bedriften består av 40 ansatte hvorav 26 menn og 14 kvinner. Det er tilrettelagt for at både menn og kvinner kan fylle alle posisjonene i bedriften. Arbeidsmiljøet betraktes som meget godt og det er ikke mottatt tilbakemeldinger om at noen opplever selskapets personalpolitikk som kjønnsdiskriminerende. Arbeidet mot diskriminering er en naturlig del av daglig drift.
Det har ikke vært noen skader eller ulykker ved bedriften som har berørt de ansatte eller materiell. Sykefraværet for 2023 ble 6,63%.


Retningslinjer og etikk
Rapport etter åpenhetsloven for 2023
Åpenhetsloven, som trådte i kraft 1. juli 2022, pålegger store virksomheter å gjennomføre aktsomhetsvurderinger kartlegge sin påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og arbeidsrettigheter gjennom verdikjeden. H Mydland AS er omfattet av lovens virkeområde.

Retningslinjer for oppfølging av Åpenhetsloven
Ansvarlig drift og det å bidra positivt til samfunnet er en viktig verdi for H Mydland AS. Alle våre produkter og vår virksomhet er i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder og standarder for ansvarlig arbeidsforhold. Bedriften følger FNs retningsgivende prinsipper for ansvarlig næringsliv og menneskerettigheter samt OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv.
Vår tilnærming for å oppfylle vår forpliktelse for å respektere grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold omfatter både vår egen virksomhet og vår leverandørkjede.

Vi følger norsk lov for HMS på arbeidsplassen og for likestilling og fravær av diskriminering.
Vi forventer det samme av våre leverandører som vi krever av oss selv – at alle ansatte og andre som berøres av virksomheten behandles med respekt og verdighet. Vi forventer at våre leverandører selv opptrer med seriøsitet og aktsomhet for å unngå skader og negative konsekvenser for mennesker. Vi krever at alle våre leverandører skal leve opp til internasjonale menneskerettighetsstandarder og ILOs kjernekonvensjoner for anstendige arbeidsforhold. Til dette arbeidet benytter vi spørreundersøkelser (leverandørevalueringsskjema) samt besøk, planlagte og uplanlagte hos våre leverandører.
I tråd med åpnehetsloven, gjennomfører vi aktsomhetsvurderinger og svarer på informasjonsforespørsler om hvordan vi jobber for å sikre respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av våre produkter.
Mydland har et sett med grunnleggende etiske retningslinjer. Disse retningslinjene omhandler forhold på arbeidsplassen, anti-korrupsjon, miljø og dyreetikk. Målsetningen er å positivt påvirke arbeidet for menneskerettigheter, arbeidsrettigheter og vern av miljø. Vi ser stor verdi i mangfold og arbeider aktivt for å forhindre diskriminering. Vi er også opptatt av å bygge god kultur internt på Mydland. Det er etablert varslingsrutiner som skal sikre medarbeidere trygghet for god oppfølging ved eventuelle varslinger om uønskede hendelser.

Aktsomhetsvurderinger
Mydland gjennomfører jevnlige risikovurderinger knyttet til negative konsekvenser og risiko for mennesker knyttet til vår virksomhet.
I perioden for denne rapport har vi ikke avdekket faktiske negative konsekvenser. Den mest fremtredende risikoen for negative påvirkninger på individers liv, helse, miljø, sikkerhet, trivsel og verdighet i vår produksjon er mulige skader som kan ramme ansatte i forbindelse med produksjon. Vår risikovurdering knyttet til HMS har avdekket at de mest mulige konsekvenser er hørselskader og personskader ved bruk av sager, kappemaskiner ol. Vi jobber systematisk i samarbeid med ansatte og bedriftshelsetjenesten for å hindre slike skader skal oppstå, gjennom våre rutiner for HMS.
Alle avvik følges opp iht. rutine for avviksbehandling. Vi har årlig revisjon av at internkontrollsystem følger myndighetenes krav, og vi rapporterer årlig om HMS-status.
Vi benytter oss av få men kjente leverandører som vi har langsiktige avtaler med. H Mydland har alltid foretrukket kvalitet foran pris hos sine kjøttleverandører.

Forankring
Åpenhetsloven har vært tema i styremøte og er forankret i våre ledelsessystemer på lik linje med andre lovpålagte krav. Forankring av bærekraft og gjennomføring av aktsomhetsvurderinger har omfattet involvering av ledelsen og relevante fagpersoner samt kontaktpersoner hos leverandørene.
H. Mydland AS er organisert ved et styre bestående av 3 styremedlemmer inklusive styrets leder. Styret er ansvarlig for beslutninger knyttet til økonomiske, miljømessige og sosiale temaer. Styret har øverste ansvar knyttet til aktsomhetsvurderinger som blir utført hos H Mydland AS og har ansvar for å forankre ansvarlighet i virksomhetens retningslinjer.
Bedriften ledes av daglig leder. Daglig leder håndterer og utfører aktsomhetsvurderinger i nært samarbeid med Kvalitetsansvarlig og HR leder, og håndterer alle eventuelle aksjoner knyttet til dette.

Kartlegge og vurdere
I kartleggingsfasen lagde vi en oversikt med våre mest vesentlige leverandører. Kartleggingen av dette arbeidet er en kontinuerlig prosess, der vi må iverksette tiltak dersom vi oppdager avvik eller i tilfeller der risikoen er svært høy.
Vi utarbeidet et egenerklæringsskjema med spørsmål som vi sendte ut til de vesentlige leverandørene. Basert på dette, samt type leverandør er de gruppert etter lav, medium og høy risiko. Av leverandørene er 2 kategorisert som høy risiko, 6 i kategorien medium og 13 i kategorien lav risiko. I tillegg mangler vi svar fra 4 leverandører og vi har ikke grunnlag for å evaluere disse.

Gjennomføring og resultater
Skjemaet er sendt ut til 25 leverandører. 21 stk har besvart. Av de 21 som har besvart er alle spørsmålene besvart 100%.
Det er 94% av våre leverandører som svarer at de har rutiner for å motvirke faktiske og mulige negative konsekvenser.
For varsling av avvik svarer 97% at de vil varsle dersom relevante avvik oppstår.
I undersøkelsen sier 88% at de har standard kontraktsvilkår iht. åpenhetsloven og 85% bekrefter at de har gjennomført aktsomhetsvurderinger.

Stanse, forebygge og avbøte negativ påvirkning
Vi vil sørge for å gjenta prosessen hver gang vi får nye kontrakter, men også fra leverandører der vi ikke har fått svar. Dersom vi oppdager spesifikke avvik, vil vi iverksette tiltak for å stanse aktivitet for å redusere brudd på arbeidsforhold og menneskerettigheter.

I det videre arbeid har vi opprettet en intern arbeidsgruppe som følger opp arbeidet med åpnehetsloven og tilhørende vurderinger. Vi opplever økt fokus og kompetanse rundt dette området hos våre leverandører/samarbeidspartnere og vil fortsette med å kommunisere våre forventninger og krav som gjelder menneskerettigheter og arbeidsforhold. Mydland skal gjenta vår aktsomhetsvurdering årlig eller ved vesentlige endringer.






9788202779689

ÅPENHETSLOVEN

REDEGJØRELSE ETTER ÅPENHETSLOVEN

Innledning
Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold («Åpenhetsloven») trådte i kraft 1. Juli 2022. H Mydland AS er omfattet av lovens virkeområde, jf. Åpenhetsloven §§ 2 og 3.

Oversikt over organisering, driftsområde og ansvarsområder
H Mydland AS er en familiedrevet kjøttbedrift etablert i 1920. Bedriften er organisert ved et styre bestående av 3 styremedlemmer inklusive styrets leder. Styret er ansvarlig for beslutninger knyttet til økonomiske, miljømessige og sosiale temaer. Styret har øverste ansvar knyttet til aktsomhetsvurderinger som blir utført hos H Mydland AS og har ansvar for å forankre ansvarlighet i virksomhetens retningslinjer.
Bedriften ledes av daglig leder. Daglig leder håndterer og utfører aktsomhetsvurderinger i nært samarbeid med Kvalitetsansvarlig og HR leder, og håndterer alle eventuelle aksjoner knyttet til dette.
H Mydland er lokalisert i Tromsø i egne lokaler. Bedriften består av 40 ansatte hvorav 26 menn og 14 kvinner. Det er tilrettelagt for at både menn og kvinner kan fylle alle posisjonene i bedriften. Arbeidsmiljøet betraktes som meget godt og det er ikke mottatt tilbakemeldinger om at noen opplever selskapets personalpolitikk som kjønnsdiskriminerende.

Retningslinjer for oppfølging av Åpenhetsloven
Ansvarlig drift og det å bidra positivt til samfunnet er en viktig verdi for H Mydland AS. Alle våre produkter og vår virksomhet er i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder og standarder for ansvarlig arbeidsforhold. Bedriften følger FNs retningsgivende prinsipper for ansvarlig næringsliv og menneskerettigheter samt OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv.
Vår tilnærming for å oppfylle vår forpliktelse for å respektere grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold omfatter både vår egen virksomhet og vår leverandørkjede.

Vi følger norsk lov for HMS på arbeidsplassen og for likestilling og fravær av diskriminering.
Vi forventer det samme av våre leverandører som vi krever av oss selv – at alle ansatte og andre som berøres av virksomheten behandles med respekt og verdighet. Vi forventer at våre leverandører selv opptrer med seriøsitet og aktsomhet for å unngå skader og negative konsekvenser for mennesker. Vi krever at alle våre leverandører skal leve opp til internasjonale menneskerettighetsstandarder og ILOs kjernekonvensjoner for anstendige arbeidsforhold. Til dette arbeidet benytter vi spørreundersøkelser (leverandørevalueringsskjema) samt besøk, planlagte og uplanlagte hos våre leverandører.
I tråd med åpnehetsloven, gjennomfører vi aktsomhetsvurderinger og svarer på informasjonsforespørsler om hvordan vi jobber for å sikre respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av våre produkter.
Mydland har et sett med grunnleggende etiske retningslinjer. Disse retningslinjene omhandler forhold på arbeidsplassen, anti-korrupsjon, miljø og dyreetikk. Målsetningen er å positivt påvirke arbeidet for menneskerettigheter, arbeidsrettigheter og vern av miljø. Vi ser stor verdi i mangfold og arbeider aktivt for å forhindre diskriminering. Vi er også opptatt av å bygge god kultur internt på Mydland. Det er etablert varslingsrutiner som skal sikre medarbeidere trygghet for god oppfølging ved eventuelle varslinger om uønskede hendelser.

Aktsomhetsvurderinger
Mydland gjennomfører jevnlige risikovurderinger knyttet til negative konsekvenser og risiko for mennesker knyttet til vår virksomhet.
I perioden for denne rapport har vi ikke avdekket faktiske negative konsekvenser. Den mest fremtredende risikoen for negative påvirkninger på individers liv, helse, miljø, sikkerhet, trivsel og verdighet i vår produksjon er mulige skader som kan ramme ansatte i forbindelse med produksjon. Vår risikovurdering knyttet til HMS har avdekket at de mest mulige konsekvenser er hørselskader og personskader ved bruk av sager, kappemaskiner ol. Vi jobber systematisk i samarbeid med ansatte og bedriftshelsetjenesten for å hindre slike skader skal oppstå, gjennom våre rutiner for HMS.
Alle avvik følges opp iht. rutine for avviksbehandling. Vi har årlig revisjon av at internkontrollsystem følger myndighetenes krav, og vi rapporterer årlig om HMS-status.
Vi benytter oss av få men kjente leverandører som vi har langsiktige avtaler med. H Mydland har alltid foretrukket kvalitet foran pris hos sine kjøttleverandører.

Forankring
Åpenhetsloven har vært tema i styremøte og er forankret i våre ledelsessystemer på lik linje med andre lovpålagte krav. Forankring av bærekraft og gjennomføring av aktsomhetsvurderinger har omfattet involvering av ledelsen og relevante fagpersoner samt kontaktpersoner hos leverandørene.

Kartlegge og vurdere
I kartleggingsfasen lagde vi en oversikt med våre mest vesentlige leverandører. Kartleggingen av dette arbeidet er en kontinuerlig prosess, der vi må iverksette tiltak dersom vi oppdager avvik eller i tilfeller der risikoen er svært høy.
Vi utarbeidet et egenerklæringsskjema med spørsmål som vi sendte ut til de vesentlige leverandørene. Basert på dette, samt type leverandør er de gruppert etter lav, medium og høy risiko. Av leverandørene er 2 kategorisert som høy risiko, 6 i kategorien medium og 13 i kategorien lav risiko. I tillegg mangler vi svar fra 4 leverandører og vi har ikke grunnlag for å evaluere disse.

Gjennomføring og resultater
Skjemaet er sendt ut til 25 leverandører. 21 stk har besvart. Av de 21 som har besvart er alle spørsmålene besvart 100%.
Det er 94% av våre leverandører som svarer at de har rutiner for å motvirke faktiske og mulige negative konsekvenser.
For varsling av avvik svarer 97% at de vil varsle dersom relevante avvik oppstår.
I undersøkelsen sier 88% at de har standard kontraktsvilkår iht. åpenhetsloven og 85% bekrefter at de har gjennomført aktsomhetsvurderinger.

Stanse, forebygge og avbøte negativ påvirkning
Vi vil sørge for å gjenta prosessen hver gang vi får nye kontrakter, men også fra leverandører der vi ikke har fått svar. Dersom vi oppdager spesifikke avvik, vil vi iverksette tiltak for å stanse aktivitet for å redusere brudd på arbeidsforhold og menneskerettigheter.

Kommunisere
Vi har valgt å kommunisere arbeidet vi har gjennomført iht. åpenhetsloven i vår bærekraftsrapport. Rapporten vil ligge offentlig tilgjengelig på vår hjemmeside. Bedrifter som ønsker mer innsyn kan etterspørre dette fra bærekraftsansvarlig. Av hensyn til leverandørene oppgir vi ikke navn i bærekraftsrapporten eller på nettsiden vår.

I det videre arbeid har vi opprettet en intern arbeidsgruppe som følger opp arbeidet med åpnehetsloven og tilhørende vurderinger. Vi opplever økt fokus og kompetanse rundt dette området hos våre leverandører/samarbeidspartnere og vil fortsette med å kommunisere våre forventninger og krav som gjelder menneskerettigheter og arbeidsforhold. Mydland skal gjenta vår aktsomhetsvurdering årlig eller ved vesentlige endringer.

Kurt Henrik Mydland

NÆRHET TIL NATUREN

Som en ansvarlig lokal matprodusent er valget enkelt for oss på Mydland. Vi ønsker ikke å være en del av problemet - vi ønsker å være en del av løsningen. Vi ønsker å inspirere til positiv forandring, og lede an slik at vi kan ha en bærekraftig og sunn matproduksjon.

Lokal matproduksjon handler om bærekraft. Om kulturarv, tradisjoner og verdiskaping - og at det beste for miljøet er å produsere maten der vi bor. Vi har mye natur å by på her i nord, og vårt kjølige, grønne og frodige kulturlandskap behøver å bli ivaretatt på ansvarlig vis - og i et langsiktig perspektiv. Kort sagt; en naturlig vinn-vinn situasjon.

Kurt Mydland
Daglig leder

gris 21

DYREVELFERD

Dyrs velferd – en grunnstein i vår virksomhet
Hos Mydland AS er vi overbevist om at dyrevelferd er en fundamental del av vår forpliktelse til kvalitet og ansvarlighet. Vårt engasjement for dyrenes helse og trivsel er dypt forankret i vår daglige virksomhet og reflekteres gjennom vårt arbeid i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) og Norsk Kjøtthandel.

Vi mener at respekt for dyrene som er en del av vår verdikjede, er avgjørende for å opprettholde både høy etisk standard og den kvaliteten kundene forventer. Derfor har vi etablert klare retningslinjer og prosedyrer for å sikre at våre leverandører følger strenge krav til dyrevelferd.

Kontroll og samarbeid med leverandører
Gjennom regelmessige leverandørbesøk sørger vi for å kontrollere og verifisere at våre leverandører oppfyller våre høye standarder for dyrenes helse, trivsel og oppvekstforhold. Dette inkluderer alt fra oppstalling, fôr og hygiene til transport og slakteprosess. Ved å opprettholde en åpen dialog og tett samarbeid med leverandørene våre, arbeider vi aktivt for kontinuerlig forbedring og innovasjon innen dyrevelferd.

Vårt mål – ansvarlig kjøttproduksjon
Dyrevelferd er ikke bare et ansvar; det er en del av vår identitet. Vi tror at etisk og ansvarlig produksjon gir bedre produkter og styrker tilliten hos våre kunder. Hos Mydland er vi stolte av å stå for en verdikjede som ivaretar både kvalitet og respekt for dyrene.

Mydland AS – forpliktet til etisk og ansvarlig kjøttproduksjon.
Les mer om dyrevelferd

DSC 0217

Arktisk Kje

Produksjon av melk har i mange generasjoner gitt geita en sentral plass i det nordnorske landbruket. Kjeet derimot, har aldri fått sørlig fotfeste som matnyttig ressurs. Dårlig lønnsomhet og mangelfull etterspørsel har gjort sitt til at det smakfulle kjøttet kun har havnet på bordet til noen heldige få. Helt til nå.

Arktisk kje er et matnyttig initiativ som stolte og kreative geitebønder i Nordland og Troms etablerte i 2014 - og som i dag fremstår som et skoleeksempel på bærekraftig matproduksjon: Et samarbeid mellom bonde og kjøttprodusent skal bringe utsøkte råvarer den korteste vegen fra gård til gane.

Elise Blixgård Nordreisa er stolt kje-bonde og en tydelig stemme for et bærekraftig arktisk landbruk. Hun er ikke i tvil om kjeets kvaliteter og potensiale som matressurs:

- Mens sauen gjerne snaubeiter terrenget, fremstår geita som mye mer kresen. Kun godbitene fra naturens matfat, og da spesielt bjørk, er godt nok. Og slike matvaner blir det selvfølgelig gode råvarer av. - Elise Blixgård